abudhabi.jpg

Avstrijec Hannes Arch je na prvi dirki letošnje sezone svetovnega prvenstva Red Bull Air Race v Abu Dhabiju sijajno premagal Angleža Paula Bonhommeja in si izboril prvo zmago. Francoz Nicolas Ivanoff je zasedel tretje mesto, Britanec Nigel Lamb pa je nase opozoril z osvojenim četrtim mestom. Avstralec Matt Hall, eden izmed štirih novincev letošnje sezone je imel na svoji prvi dirki neverjetno dober nastop in osvojil odlično peto mesto na tej 6,6 km dolgi progi, ki se je skozi zračna vratca vila le nekaj metrov nad turkizno vodno gladino Arabskega zaliva.

Arch, branilec naslova svetovnega prvaka, je najboljše prihranil za konec in v veliko veselje številne množice gledalcev končal z osupljivim časom 1:24.60 - celih 0.89 sekund hitreje od Bonhommejevega nastopa par minut prej. Arch je imel težave v 'Super 8' in se komaj uspel uvrstiti na četrto mesto v 'Final 4'. V finalu, pri 40’C, pa je Arch, ki je na petkovih kvalifikacijah z zmago osvojil prvo točko prvenstva, dal vse od sebe in si priboril 12 točk. Do naslednje dirke v San Diegu tako za 3 točke vodi pred Bonhommejem (10 točk).

“Dvomil sem vase, ker so preostali trije fantje tako hitro leteli,” je dejal Arch. “Če narediš najmanjšo napako, te lahko Paul, Nicolas ali Nigel premagajo. Na zadnji vožnji sem bil zelo skoncentriran in vanjo sem vložil vso svojo energijo. Taktika je bila na srečo uspešna.” Arch se je v začetku tedna zelo trudil na treningih, kar se mu je nato obrestovalo z zmago na kvalifikacijah. Bonhommeju, Ivanoffu in Lambu je tesno sledil v predzadnji rundi, t. i. 'Super 8', preden je dal vse od sebe in brez napak poletel mimo 20 metrov visokih napihljivih pilonov, ki so sestavljali progo.

Bonhomme, ki je v Abu Dhabiju zmagal prejšnje leto in vodilni položaj ohranil na večini dirk sezone 2008, preden ga je na koncu premagal Arch, je bil presenečen, da njegov odličen rezultat v Final 4 1:25.49 ni zadostoval za zmago. “Bila je presneto dobra vožnja,” je povedal Bonhomme. “Res sem bil zadovoljen.”

Ivanoff, ki je svoje vozilo Edge 540 prejel pred enim mesecem, je bil tretjega mesta zelo vesel, saj je večino lanske sezone obtičal v spodnji polovici tekmovalcev. “Res je presenečenje, saj sem letalo prejel le en mesec pred dirko in zato ne moreš pričakovati takšnega rezultata,” je dejal. “Je povsem novo letalo. Tehniška ekipa je zadnji teden na njem delala cele dneve in noči, da bi ga pripravila za to dirko. Je dobro letalo. Izogniti se moram delanju tolikšnih napak. A če želiš biti hiter, moraš tvegati.”

Drugi novinec, Nemec Matthias Dolderer je prav tako uspešno pričel s svojo kariero na svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race – z osvojitvijo 11. mesta si je prislužil prvo točko prvenstva. Dolderer je teden pričel pazljivo in se z vsakim treningom izboljšal.

 

Rezultati:

1. Hannes Arch (AUT) 13 točk

2. Paul Bonhomme (GBR) 10 točk

3. Nicolas Ivanoff (FRA) 9 točk


Komentarji

    Dodaj komentar

    * Vsa polja so obvezna
    Omejeno na 2000 znakov :
    Vnesi kodo na levi in klikni na "Objavi komentar".

    Podrobnosti