Nova pot 09

Pot, ki je po zračni liniji dolga 818 km, obsega sedem vrhov v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Švici in Franciji ter predstavlja strateško najbolj zahtevno pot do sedaj.

Tekmovalci bodo v nedeljo, 19. julija, odrinili iz prelepega baroškega Salzburga, znanega po rojstnem mestu Wolfganga Amadeusa Mozarta in prizorišču snemanja filma Moje pesmi, moje sanje.

Vendar udeleženci ne bodo imeli časa za ogled mesta, saj se jim bo mudilo na prvi vrh, Gaisberg. S svojimi 1265 m je priljubljena točka za vzlet paragliderjev in bo prvi test vzdrljivošti tekmovalcev.

Športniki morajo nato poleteti ali prehoditi pot do naslednjega vrha, Watzmann. S svojimi 2713 m predstavlja tretjo najvišjo gore v Nemčiji.

Njihova pot se bo nadaljevala proti jugu, kjer jih čaka tretji vrh, Grossglockner. Najvišja avstrijska gora je bila lani priča spopadu med Aidanom Toasejem (VB), Ulrichom Jessopom (VB) in Lloydom Pennicuikom (Avstrija), ki so se v groznih vremenskih pogojih prebijali čez 2504 m visok vrh.

Sledi Marmolada, ki s svojimi 3343 m predstavlja četrti vrh in do katere jih loči 189 km.

Nato jih bo čakala največja razdalja - kar 328 km jih namreč loči do naslednjega vrha, švicarskega Matterhorna, kjer bo najpomembnejša taktika. Tu je leta 2007 Alex Hofers s pretkano izbiro po veltinški dolini prehitle nasprotnike, si zagotovil vodstvo in že drugič zaporedoma zmagal.

Naslednji vrh, že šesti, je Mont Blanc v Franciji, nato sledi 234 km do zadnjega vrha, Monte Grosa na mediteranski obali, kjer se bodo tekmovalci spustili direktno na monaško plažo.

"Zelo mi je všeč nova pot," pravi organizator dirke Hannes Arch. "Je zelo raznolika in bo od tekmovalcev zahtevala dobro taktiko, spretno letenje in veliko vzdržljivosti."

"Gre za nekoliko krajšo pot in namesto, da bi se pričela na 2653 m visokem ledeniku, se bodo tekmovalci zbrali na 424 m v Salzburgu," nadaljuje Arch. "To bo ogromna razlika."

Nova pot 09


Komentarji

    Dodaj komentar

    * Vsa polja so obvezna
    Omejeno na 2000 znakov :
    Vnesi kodo na levi in klikni na "Objavi komentar".

    Podrobnosti