x-alps2.jpg

Dobrodošli na eni izmed najtežjih in najspektakularnejših avanturističnih dirk vseh časov – Red Bull X-Alps!

Po treh uspešnih izvedbah leta 2003, 2005 in 2007 se dirka leta 2009 vrača. Dirka od tekmovalcev zahteva, da so izvrstni tako v alpinizmu kot jadralnem letenju. Njihova naloga je povsem preprosta: prečkati Alpe z vzhoda do zahoda.

Je veliko več kot le prečkanje Alp. Je pustolovščina, ekspedicija in hkrati tekmovanje.

(Hannes Arch, ki je osnoval dirko Red Bull X-Alps leta 2003)

30 skrbno izbranih mednarodnih vrhunskih športnikov bo noč in dan, v soncu in dežju prepotovalo 850 km preko 3000 m visokih gorskih verig, ki jih bodo preleteli oz. v najhujšem primeru – prehodili. Tekmovalci namreč lahko za premikanje uporabljajo zgolj padalo ali svoje noge, kakršnokoli drugačno gibanje je prepovedano. Pri tem mora imeti tekmovalec pri sebi ves čas padalo, reševalno padalo, oprtnik, čelado, signalne rakete, reflektni pas in napravo za sledenje. Pot si lahko začrta sam, vendar mora obiskati vse označene točke ter ne sme uporabljati gorskih tunelov. Upoštevati mora pravila vizualnega letenja. S hrano, opremo in informacijami mu lahko pomaga le njegov asistent, ki ga spremlja ves čas.

Ali jaz nosim svoje padalo ali pa ono nosi mene. Skupaj se trudiva priti do Monaka.

(Nate Scales, tekmovalec na dirki 2007)

Pot tekmovalce vodi preko gorskih vrhov v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Švici in Franciji ter se konča na prelepi mediteranski obali. Vsak drugi dan je najpočasnejši tekmovalec izključen iz tekmovanja. Dirka se zaključi 24 ur po tem, ko prvi tekmovalec prispe do cilja.

S pomočjo napredne tehnologije bo zabeležen vsak njihov korak in predvajan milijonom gledalcev po svetu. Spletni uporabniki bodo lahko celotno dirko tudi letos spremljali prek sledenja v živo na uradni spletni strani www.redbullxalps.com. Lahko bodo primerjali posamezne tekmovalce, si prek programa Google Earth ogledali progo, prebirali tekmovalčeve misli v njihovih osebnih blogih in izkazali svojo podporo v knjigi gostov.

Zanimivi podatki:

- teža opreme, ki jo mora imeti tekmovalec ves čas pri sebi: 20 kg

- povprečna izguba telesne teže na 850 km dolgi poti: 10 kg

- povprečno število ur spanja na dan: 3 ure

- povprečno število dni za dosego do cilja: 12-20 dni

Lansko leto se je na to ekstremno pustolovščino podal tudi slovenski predstavnik Simon Čopi in pristal na 19. mestu. Nad celotno dirko je bil navdušen, več o njegovem tekmovanju si lahko preberete na www.xalps.si.

Dirka se prične 19. julija 2009, ostanite z nami!


Komentarji

    Dodaj komentar

    * Vsa polja so obvezna
    Omejeno na 2000 znakov :
    Vnesi kodo na levi in klikni na "Objavi komentar".

    Podrobnosti